2015

Perkembangan Bitcoin

2015 

Pada Januari 2015 Coinbase mengumpul 75 juta USD sebagai sebahagian daripada pusingan pembiayaan Siri C, menghancurkan rekod sebelumnya untuk syarikat bitcoin. Kurang daripada satu tahun selepas kejatuhan Mt. Gox, bursa berasaskan United Kingdom, Bitstamp mengumumkan bahawa pertukaran mereka akan dibawa ke luar talian ketika mereka menyiasat hack yang menghasilkan sekitar 19,000 bitcoin (bersamaan dengan kira-kira US $ 5 juta pada masa itu) yang dicuri dari dompet panas mereka. Pertukaran kekal di luar talian selama beberapa hari di tengah spekulasi bahawa pelanggan telah kehilangan dana mereka. Bitstamp menyambung semula perdagangan pada 9 Januari selepas meningkatkan langkah keselamatan dan menjamin pelanggan bahawa baki akaun mereka tidak akan memberi kesan.

Pada Mac 2015 21 Inc mengumumkan ia telah menaikkan 116 juta USD dalam pembiayaan usaha, jumlah terbesar bagi mana-mana syarikat berkaitan mata wang digital. 

Sehingga Ogos 2015, dianggarkan 160,000 peniaga menerima bayaran bitcoin. Barclays mengumumkan bahawa mereka akan menjadi bank jalan utama UK yang pertama untuk mula menerima bitcoin, dengan rancangan untuk memudahkan pengguna membuat sumbangan amal menggunakan cryptocurrency di luar sistem mereka. Mereka bekerjasama pada bulan April 2016 dengan pelancaran pembayaran mudah alih Circle Internet Financial. 

Pada bulan Oktober 2015, cadangan telah dihantar kepada Unicode Consortium untuk menambah codepoint untuk simbol matawang bitcoin.