Apa itu Cryptocurrency


Matawang kripto (atau Cryptocurrency) ialah asset digital yang direka untuk berfungsi sebagai medium pertukaran menggunakan kriptografi untuk menjamin transaksi dan mengawal penciptaan unit tambahan mata wang. Matawang kripto ialah subset mata wang alternatif, atau khusus untuk mata wang digital.

Bitcoin menjadi matawang kripto tidak berpusat yang pertama pada tahun 2009. Sejak itu, banyak matawang kripto telah diwujudkan, antaranya Ethereum, Litecoin, Dashcoin, Ripple dan sebagainya. Ini kerap dikenali sebagai altcoins, sebagai gabungan alternatif Bitcoin. Bitcoin dan terbitannya menggunakan kawalan tidak berpusat berbanding dengan wang elektronik/sistem perbankan yang berpusat. Kawalan tidak berpusat adalah berkaitan dengan penggunaan pangkalan data transaksi rantaian blok (blockchain) Bitcoin yang berperanan sebagai lejar yang mencatat setiap transaksi maya Bitcoin.

Pra Sejarah
Sebelum kewujudan bitcoin terdapat beberapa teknologi tunai digital bermula dengan protokol ecash berdasarkan penerbit David Chaum dan Stefan Brands. Adam Back mengembangkan hashcash, skim bukti kerja untuk kawalan spam. Cadangan pertama untuk cryptocurrency berasaskan kekurangan digital yang diedarkan adalah b-Money oleh Wei Dai dan bit-gold oleh Nick Szabo. Hal Finney membangunkan bukti kerja yang boleh diguna pakai (RPOW) menggunakan hashcash sebagai bukti algoritma kerja.

Didalam proposal bit-gold mencadangkan mekanisme berasaskan pasaran untuk mengawal inflasi, Nick Szabo juga menyiasat beberapa aspek pembolehubah tambahan termasuk registri aset toleran, kesalahan Byzantine untuk menyimpan dan memindahkan penyelesaian bukti kerja yang dirantai.

Terdapat banyak spekulasi mengenai identiti Satoshi Nakamoto dengan suspeknya termasuk Wei Dai, Hal Finney dan penafian penyertaan mereka. Kemungkinan bahawa Satoshi Nakamoto adalah sekumpulan programmer komputer dalam sektor kewangan Eropah juga telah menjadi identiti tersembunyi.

Penciptaan

ATM Bitcoin
Pada bulan November 2008, satu kertas kriptografi telah diposkan ke senarai emel di bawah nama Satoshi Nakamoto bertajuk Bitcoin: Sistem Tunai Elektronik Peer-to-Peer. Kertas kerja terperinci ini menggunakan rangkaian peer-to-peer untuk menghasilkan apa yang digambarkan sebagai "sistem untuk transaksi elektronik tanpa bergantung pada kepercayaan". Pada bulan Januari 2009, rangkaian bitcoin wujud dengan pembebasan klien Bitcoin open source pertama dan penerbitan bitcoin pertama, dengan Satoshi Nakamoto melombong blok pertama bitcoin yang pernah (Dikenali sebagai blok genesis), yang mempunyai ganjaran sebanyak 50 bitcoins

Salah satu penyokong pertama, penyedia, penyumbang bitcoin dan penerima transaksi bitcoin pertama adalah programmer Hal Finney. Finney memuat turun perisian bitcoin pada hari ia dibebaskan, dan menerima 10 bitcoin dari Nakamoto dalam transaksi bitcoin pertama di dunia. Penyokong awal lain ialah Wei Dai, pencipta bitcoin yang terdahulu mencipta b-money, dan Nick Szabo, pencipta bitcoin yang sebelumnya mencipta bit-gold

Pada awalnya, Nakamoto dianggarkan telah mengeluarkan 1 juta bitcoin, sebelum menghilangkan diri dari penglibatannya didalam kewujudan bitcoin, Nakamoto menyerahkan tampuk pemaju untuk memajukan bitcoin kepada pemaju Gavin Andresen, yang kemudiannya menjadi pemaju utama bitcoin di Yayasan Bitcoin, yang paling dekat dengan masyarakat umum 'bitcoin' anarchic’

Nilai transaksi bitcoin pertama telah dilaksanakan oleh individu di forum bitcointalk dengan satu transaksi yang bernilai sebanyak 10,000 BTC yang digunakan secara tidak langsung membeli dua potong pizza yang dihantar oleh Papa John.

Pada 6 Ogos 2010, kelemahan utama dalam protokol bitcoin telah dilihat. Urus niaga tidak betul disahkan sebelum mereka dimasukkan ke dalam log transaksi atau blockchain, yang membolehkan pengguna memintas sekatan ekonomi bitcoin dan membuat jumlah bitcoin yang tidak dapat ditentukan. Pada 15 Ogos, kelemahan itu dieksploitasi; Lebih 184 bilion bitcoin dihasilkan dalam transaksi, dan dihantar ke dua alamat di rangkaian. Dalam masa beberapa jam, urus niaga itu dikesan dan dipadam dari log transaksi selepas itu bug telah ditetapkan dan rangkaian dibatalkan kepada versi versi protokol bitcoin. Ini satu-satunya kecacatan keselamatan utama yang ditemui dan dieksploitasi dalam sejarah bitcoin

Perkembangan BitcoinMasa depan
Masa depan Bitcoin dilihat amat cerah, ini kerana ia amat memudahkan transaksi kewangan dan ianya dilihat lebih telus, malah ianya lebih menguntungkan jika nilai Bitcoin terus naik. Video dibawah mungkin mencerita akan keperluan Bitcoin pada masa akan datang.

  

Buku Ekonomi Tingkatan 4, Kementerian Pendidikan Malaysia juga ada menyebut mengenai Bitcoin dan ini jelas mengambarkan kepentingan Bitcoin sebagai matawang pada masa akan datang.

Klik untuk besarkan gambar

Bayangkanlah jika kita boleh membayar semua bill kita, membuat pemindahan wang dan sebagainya tanpa perlu pergi ke bank atau ke mesin ATM. Mungkin hari ini ianya sesuatu yang janggal, tetapi untuk generasi akan datang, ianya adalah satu keperluan.

Credit to : Wikipedia