2013

Perkembangan Bitcoin

2013

Pada Februari 2013, pemproses pembayaran berasaskan bitcoin Coinbase dilaporkan menjual bitcoin bernilai AS $ 1 juta dalam satu bulan pada lebih dari $ 22 setiap bitcoin. Arkib Internet mengumumkan bahawa ia sudah bersedia untuk menerima derma sebagai bitcoin dan ia berhasrat memberi pekerja pilihan untuk menerima bahagian gaji mereka dalam mata wang bitcoin.

Pada bulan Mac log transaksi bitcoin memanggil blockchain untuk berpecah sementara menjadi dua rantai bebas dengan peraturan yang berlainan mengenai cara transaksi diterima. Selama enam jam dua rangkaian bitcoin dikendalikan pada masa yang sama, masing-masing mempunyai versi sejarah transaksi sendiri. Pemaju teras menyeru untuk menghentikan sementara untuk transaksi, mencetuskan penjualan bitcoin yang tinggi. Operasi normal telah dipulihkan apabila majoriti rangkaian diturunkan kepada versi 0.7 dari perisian bitcoin. The Mt.Gox secara ringkas menghentikan deposit bitcoin dan kadar pertukaran secara ringkas menurun sebanyak 23% kepada $ 37 kerana peristiwa itu berlaku sebelum ianya pulih ke tahap sebelumnya kira-kira $ 48 pada jam-jam berikutnya. 

Di AS, Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan (FinCEN) menubuhkan garis panduan peraturan untuk "mata wang maya yang terdesentralisasi" seperti bitcoin, mengklasifikasikan penambang bitcoin Amerika yang menjual bitcoin mereka yang dihasilkan sebagai Perniagaan Perkhidmatan Wang (atau MSB), yang mungkin tertakluk kepada Pendaftaran dan kewajipan undang-undang lain.

Pada bulan April, pemproses pembayaran BitInstant dan Mt.Gox mengalami mengalami kelewatan pemprosesan kerana kapasiti yang tidak mencukupi menyebabkan kadar pertukaran bitcoin turun dari $ 266 hingga $ 76 sebelum kembali naik ke $ 160 dalam tempoh enam jam. Bitcoin mendapat pengiktirafan yang lebih besar pada tahun yang sama, apabila perkhidmatan seperti OkCupid dan Foodler mula menerima bayaran tersebut.

Pada 15 Mei 2013, pihak berkuasa AS menyita akaun yang dikaitkan dengan Mt.Gox selepas mendapati bahawa ia tidak didaftarkan sebagai penghantar wang dengan FinCEN di Amerika Syarikat. 

Pada 17 Mei 2013, dilaporkan bahawa BitInstant memproses kira-kira 30 peratus daripada wang yang masuk dan keluar dari bitcoin, dan pada bulan April sahaja berlaku 30,000 transaksi.

Pada 23 Jun 2013, dilaporkan bahawa Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah AS menyenaraikan 11.02 bitcoins sebagai aset yang dirampas di notis penyitaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengikut 21 A.S.C. § 881. Ini adalah kali pertama agensi kerajaan mendakwa telah merampas bitcoin.

Pada bulan Julai 2013 satu projek bermula di Kenya menghubungkan bitcoin dengan M-Pesa, sistem pembayaran mudah-alih yang popular, dalam percubaan yang direka untuk merangsang pembayaran inovatif di Afrika.  Pada bulan yang sama Jabatan Pentadbiran dan Dasar Pertukaran Asing di Thailand menyatakan bahawa Bitcoin tidak mempunyai sebarang kerangka undang-undang dan oleh itu akan menjadi haram, diniagakan di negara ini. Menurut Vitalik Buterin, seorang penulis untuk Bitcoin Magazine, "Nasib bitcoin di Thailand dapat memberikan kredibiliti kepada matawang elektronik itu dengan lebih luas lagi", tetapi ia khawatir ia tidak terlalu baik untuk bitcoin di China.

Pada 6 Ogos 2013, Hakim Persekutuan Amos Mazzant dari Daerah Timur Texas Litar Kelima memutuskan bahawa bitcoin adalah "mata wang atau bentuk wang" (khusus sekuriti seperti yang ditakrifkan oleh Undang-undang Sekuriti Persekutuan), dan oleh itu tertakluk kepada Undang-undang mahkamah, dan Kementerian Kewangan Jerman menyalin bitcoin di bawah istilah "unit akaun" - satu instrumen kewangan - walaupun bukan sebagai e-money atau mata wang berfungsi, suatu klasifikasi tetap mempunyai implikasi undang-undang dan cukai. 

Pada Oktober 2013, FBI merampas kira-kira 26,000 BTC dari laman web Silk Road semasa penangkapan pemilik yang didakwa Ross William Ulbricht. Dua syarikat, Robocoin dan Bitcoiniacs melancarkan ATM Bitcoin pertama di dunia pada 29 Oktober 2013 di Vancouver, BC, Kanada, membenarkan pelanggan menjual atau membeli mata wang bitcoin di kedai kopi di pusat bandar. Gerbang internet Cina Baidu telah membenarkan pelanggan perkhidmatan keselamatan laman web membayar dengan bitcoins.

Pada November 2013, Universiti Nicosia mengumumkan bahawa ia akan menerima bitcoin sebagai bayaran untuk yuran pengajian, dengan ketua pegawai kewangan universiti menyebutnya sebagai "emas esok". Semasa November 2013, pertukaran bitcoin berasaskan China BTC China mengatasi Mt-Jepun yang berpusat di Jepun. Mt.Gox dan Bitstamp yang berpangkalan di Eropah menjadi pertukaran perdagangan bitcoin terbesar oleh jumlah perdagangan. 

Pada bulan Disember 2013, Overstock.com mengumumkan rancangan untuk menerima bitcoin pada separuh kedua 2014. Pada 5 Disember 2013, Bank Rakyat China melarang institusi kewangan China menggunakan bitcoin. Selepas pengumuman, nilai bitcoin menurun, dan Baidu tidak lagi menerima bitcoin untuk perkhidmatan tertentu. Membeli barangan dunia dengan mata wang maya yang tidak sah di China semenjak 2009.